Mijn favorieten

Onteigeningen

Het zal je maar gebeuren dat je wordt geconfronteerd met plannen van de overheid op jouw eigendommen. Bijvoorbeeld voor de aanleg van een weg of spoorlijn, de realisatie van een woonwijk of bedrijventerrein of het ontwikkelen van een natuur- of recreatiegebied. De overheid kan via onteigening in het bezit komen van jouw eigendommen. Dit gebeurt op basis van de Onteigeningswet, waarin is vastgelegd dat de overheid kan onteigenen. Echter, dit laatste alleen tegen een volledige financiële schadeloosstelling.
 

Minnelijke onteigening
De overheid moet in eerste instantie langs de minnelijke weg met jou tot overeenstemming komen over de koop van jouw grond, woning en/of bedrijfsruimte. Dit heet minnelijke onteigening. Hierbij gelden als leidraad de regels voor schadeloosstelling uit de Onteigeningswet en de jurisprudentie.
 

Schadeloosstelling
Bij een onteigening heb je recht op een volledige schadeloosstelling. Dit betekent dat de overheid je volledig financieel moet compenseren. En wel zodanig, dat je na de onteigening in dezelfde inkomens- en vermogenspositie moet terugkeren als voor het moment van onteigening. Het gaat dan in grote lijnen om een vergoeding voor:
  • Vermogensschade: de waarde van de onroerende zaak die je bezit;
  • Inkomensschade: de inkomensdaling door verlies van grond of door hogere investeringskosten voor vervangende grond, woning en/of bedrijfsruimte;
  • Bijkomende schade: denk aan verhuiskosten, aanpassingskosten, stagnatiekosten, financieringskosten en deskundigenkosten.
 
Gerechtelijke onteigening
Komen partijen niet tot overeenstemming, dan volgt gerechtelijke onteigening. In deze gerechtelijke fase bepaalt de rechtbank of de onteigening door moet gaan. En ook op welke wijze jij als rechthebbende schadeloos moet worden gesteld.
 

Ga met ons voor optimaal resultaat
Door het volgen van de tweejarige opleiding ‘Grondverwerving en schadevergoedingen’ heeft Ilse de kennis en vaardigheden om slagvaardig te kunnen opereren bij grondtransacties en schade. Gecombineerd met onze jarenlange ervaring kunnen we hierdoor voor jou een uitgebreide schadeloosstellingsberekening opstellen, waarna we deze berekening kunnen toetsen met het uitgebrachte voorstel van de onteigenaar. Tel daar kennis van de jurisprudentie en een goed onderhandelingsvermogen bij op en we komen met een correcte en goed onderbouwde schadeloosstelling voor jou tot optimaal resultaat.
 

Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG)
Grond, een woning en/of bedrijfsruimte zijn waardevolle eigendommen. Zo ook voor gemeenten, wanneer zij bijvoorbeeld een woonwijk, industrieterrein en/of rondweg willen aanleggen. Volgens een opgelegd voorkeursrecht conform de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) moet je grond eerst aanbieden aan de gemeente, die jouw eigendom voor de dan geldende marktwaarde kan verwerven. Ligt jouw onroerend goed in een WVG-gebied? En wil je het aan de gemeente te koop aanbieden? Schakel ons in voor begeleiding bij het proces. De WVG is complexe materie met een aantal belangrijke regels en termijnen, die voor jou van groot (financieel) belang kunnen zijn.
 
Als onteigende heb jij recht op een volledige vergoeding van de door jou gemaakte kosten voor rechtsbijstand en de bijstand door andere deskundigen. Dit betekent dat ook de kosten van onze begeleiding aan jou worden vergoed, wat meestal ook geldt bij verkoop via de WVG.
Neem contact op voor een betrouwbare, deskundige en correcte schadeloosstellingsberekening én een goed onderhandelingsvermogen contact met ons op. Samen gaan we voor het optimale resultaat.